Blog > Komentarze do wpisu

pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami

przygotowanie tej potrawy zajmuje troche czasu ale naprawdę warto bo pulpeciki tak przygotowane są bardzo smaczne!

składniki:

pulpety:

- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny- pół na pół)

- 1 szklanka ugotowanego ryżu

- 2 jajka

- 3-4 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki mąki

- pieprz, bazylia, tymianek, czosnek w proszku, chilli w proszku

- sól do smaku

sos:

- 1 cukinia

- 2 papryki czerwone

- 2 papryki zółte

- kilka pieczarek

- 1 duza cebula lub 2 mniejsze

- 2 słoiki sosu pomidorowego (ten, który najbardziej lubicie lub zrobiony samemu)

- ok 1/2 kg starte sera żółtego

 

sposób przygotowania:

sos:

warzywa myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy sosem pomidorowym i podduszamy często mieszając - uważamy aby warzywa się nie rozgotowały, wystarczy ok 5 minut.

pulpeciki:

zagotować wodę w garnku.

mięso prezkładamy do miski, dodajemy ryż, bułkę tartą, mąkę, jajka, przyprawy i ugniatamy aż wszystkie skadniki połączą się razem- tak jak na kotlety mielone.

z powstałej masy formujemy niezbyt duże kulki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, podgotowujemy ok 5 minut.

piekarnik nagrzać do 200stopni.

do naczynia żaroodpornego z pokrywką (najlepsze jest dość głębokie) przekładamy pulpeciki, zalewamy sosem i posypujemy połową sera, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. po tym czasie wyjmujemy pulpety z piekarnika, posypujemy drugą połową sera i tym razem wstawiamy do piekarnika bez przykrywania na mniej więcej 10minut. jeśli ser zacznie zbyt mocno brązowieć możemy wyjąć wcześniej.

takie pulpeciki najlepiej podać z ryżem.

wtorek, 14 lipca 2009, castellia